Knölsvanarna nästan helt borta. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix.

Fisk och fåglar hotas i Torsviken

En okänd miljöstörning hotar fisk- och fågelliv i Torsviken i Göteborg. En undersökning som Västekot tagit del av visar att många fiskar är missbildade och flera fågelarter har försvunnit. Men varför är det ingen som vet.

Kåre Ström i Göteborgs Ornitologiska förening konstaterar att växtätande fåglar inte hittar mat i Torsviken.

– De som är vegetarianer här, bland annat knölsvanar har ju minskat successivt den senaste tiden och är nästan helt borta, säger Kåre Ström.

Som mest har det funnits 600 knölsvanar i Torsviken. De brukar övervintra, men nu är det inte många växtätande fåglar kvar. Varför maten försvunnit vet man inte. Det kan bero på övergödning eller utsläpp från industrier och andra verksamheter i närheten.

Ett provfiske för några veckor sedan har strukit under allvaret: det var vanligt med missbildningar på fisken.

– Det var väldigt många fiskar av idarna som uppvisade fenskador i form av små knölar och lite deformationer främst på stjärtfenan. Aborrarna hade en väldigt blålila pigmentering, på alla kroppens vitare delar, framförallt framme på underkäken och munnen där de nästan kunde vara som självlysande blå vissa små aborrar, säger Tobias Fränstam, fiskeribiolog på Göteborgs universitet. En id hade hopväxt mun.

På Länsstyrelsen analyseras nu resultaten och vattenundersökningar ska visa om det kan handla om övergödning. Men det förklarar inte den missbildade fisken.

EU-kommissionen som övervakar Natura 2000-områden ökar nu trycket på svenska myndigheter och har begärt en förklaring till störningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".