SU rekryterar patienter i Storbritannien

Det finns inte tillräckligt med patienter för den högspecialiserade vård som Sahlgrenska Universitetssjukhus kan ge.

För att finnas med på den internationella marknaden vänder man sig till Storbritannien för att locka patienter. Göran Flodin är vd för Sahlgrenska international care och säger att det handlar om neurokirurgi, benmärgstransplantation, förankrade proteser. Och det kan också handla om transplantation

Göran Flodin lovar att inga svenska patienter ska stängas ute från vård till förmån för de 50 britter man hoppas locka hit under 2009. Britterna betalar för sig men det kommer inte att handla om några jättevinster för den västsvenska vården. Den främsta anledningen att söka patienter utomlands är en annan.

För SU är det viktigt att finnas med på den internationella marknaden. Det finns naturligtvis ett moment av prestige i det här, självklart, men det handlar också om att den extremt högspecialiserade vården inte har tillräckligt med patientunderlag.

Britterna väntas söka sig till Sahlgrenska för att få vård snabbare än hemma. En månad ska en vårdprövning ta och när klartecken getts kan det dröja ytterligare en till två månader innan britterna ligger under

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista