Febertermometer

Fel patienter på barnakuten

En tredjedel av de patienter som besöker barnakuten på Östra sjukhuset i Göteborg är inte i behov av akutvård, utan skulle klarat sig med att besöka en vårdcentral.

– Resultatet blir en onödigt hård arbetsbelastning vid barnakuten, säger Henrik Almgren, verksamhetschef på barnakuten på Östra sjukhuset.

Varje år söker sig 48 000 patienter till barnakuten på Östra i Göteborg. En tredjedel av dem blir, efter att ha träffat en sjuksköterska, hemskickade igen. De var aldrig i behov av akutvård.

En annan tredjedel hade klarat sig bra med att besöka läkare inom primärvården - en sista tredjedel, alltså omkring 16 000 patienter - är den grupp som varit i behov av läkarvård inom akuten. Henrik Almgren tror att en orsaken är att barnakuten är så lättillgänglig.

– I och med att barnakuten är öppen dygnet runt är tillgängligheten hög, vi har många föräldrar och snoriga barn i väntrummet, säger Henrik Almgren, verksamhetschef på barnakuten på Östra sjukhuset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista