Friade för anklagelse om mutbrott

Förundersökningen mot de två tjänstemän vid kommunala Göteborg vatten som avskedades förra året läggs ner.

Förundersökningen har gällt mutbrott.

Men trots att åklagaren inte lyckas bevisa mutbrott var det rätt att avskeda tjänstemännen. Det säger Gunnar Andersson, Förste stadsjurist vid Göteborgs stad.

De två tjänstemännen hade jobbat en längre tid vid Göteborg Vatten när dom avskedades förra våren. Orsaken till att dom fick gå är enligt Göteborgs stad att de under en längre tid tagit emot förmåner som inte varit förenliga med deras anställning.

Efter avskedan gjorde Göteborg Vatten en anmälan till riksenheten mot korruption - om mutbrott. Misstankar fanns om att de anställda hade låtit sig bjudas på resor utomlands av olika leverantörsbolag.

Bland annat ska de ha rest till Ryssland sommaren 2004. Misstankar har funnits om att kostnaderna faktureradess på bolaget. En annan resa har gått till Holland, en till Österrike och en till Island.

För två av de misstänkta mutresorna har de två anställda betalat tillbaks pengar i efterhand - något som åklagaren ser som en efterhandskonstruktion - men som åklagaren inte lyckats bevisa.

Och de före detta anställda frias alltså - något som Gunnar Andersson inte hade väntat sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".