Bättre tider för regionens biografer

Digitaliseringen öppnar nya möjligheter för biograferna i Göteborg och hela Västra Götalandsregionen med direktsänd sport och andra kulturvevenemang.

– Jag tror att biografer inom en femårsperiod kommer gå från filmvisningsplats till att till exempel visa direktsänd opera från Metropolitan, säger Jens Lanestrand, filmkonsulent i Västra Götalandsregionen.

Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen har beslutat om ett regionalt stöd på en och en halv miljon kronor för biografutveckling inför nästa år. Men pengarna räcker inte till mycket då de ska fördelas bland regionens kommuner, och en digital projektor kostar något under miljonen för en biograf att köpa in.

Men pengarna i sig är inte det viktiga, utan att biograferna har kommit upp på den politiska agendan. Det menar Lars Nordström, ordförande i kulutnämnden i Västra Götalandsregionen.

– Detta att vi har biografer är en del i ett rikt kulturliv, säger Lars Nordström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista