Beatrice Ask på invigningen av Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet. Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

Krafttag mot organiserad brottslighet

Det finns stora förväntningar på vad Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet kommer att kunna göra framöver. Och det viktigaste nu är att motverka att de organiserade gängen tar sig in i den kommunala verksamheten.

Det menar justitieminister Beatrice Ask som var en av de som fanns på plats när centret på tisdagen invigdes på Börsen i Göteborg.

Viktigt med samarbetande myndigheter
– Så här kan man underlätta arbetet i den praktiska brottsbekämpningen och sprida idéer om hur man samarbetar mellan myndigheterna, säger Beatrice Ask till Västekot.

Och nu är det alltså på gång på allvar, Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet - förberedelsearbetet har pågått i några månader. Förutom Göteborgs stad ingår tio myndigheter - med sina gemensamma erfarenheter och kunskaper ska de tillsammans försöka komma åt den organiserade brottsligheten.

Början på en unik kraftsamling
Det man först och främst kommer att ta tag i är bland annat upphandlingsfrågor, allt för att inte de kriminella ska lyckas att ta sig in i den offentliga verksamheten. Satsningen i Göteborg är unik, det är första storstaden som satsar såhär stort.

– Jag hoppas att vi ska kunna initiera liknande verksamheter på flera håll, säger Beatrice Ask.

”Det kommer att växa”
Kommunstyrelsens ordförande, Göran Johansson, är mycket hoppfyll om den nya satsningen. Han tror att de inblandade myndigheterna kommer att satsa ännu mer när man väl ser resultat. Men det krävs tålamod.

– Att få igång det här jobbet ordentligt kan ta tid, säger Göran Johansson till Västekot.

– Det är vår skyldighet mot göteborgarna att göra allt vi kan för att vässa våra vapen mot den organiserade brottsligheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".