Fler hoppar av gymnasiet i Göteborg

Fler gymnasieelever hoppar av sin utbildning i Göteborgs kommun jämfört med riksgenomsnittet. Det visar en undersökning som Sveriges kommuner- och landsting SKL, har gjort.

Det är också fler som saknar behörighet till universitet och högskola efter avslutade studier. Däremot går fler av Göteborgs gymnasieelever än genomsnittet vidare till högre studier.

Olika delar av landet skiljer sig åt
SKL:s undersökning har under perioden 2004 till 2006 på en mängd olika områden jämfört svenska kommuners gymnasieskolor med varandra. Sammanställningen visar att det är stora skillnader mellan olika delar av landet.

Skolorna i Göteborg lyckas sämre än riksgenomsnittet med att få elever att fullfölja sin gymnasieutbildning med resultat som gör dem behöriga till högre studier. Detsamma gäller för Malmö och Stockholm. Samtidigt delade Göteborgs kommun under undersökningsperioden ut drygt 8000 kronor mindre per elev än genomsnittet.

Också positiva delar i undersökningen
Men det finns också positiva besked för Göteborgs del. Fler elever går vidare till högre studier jämfört med landet som helhet, och betydligt färre placerar sig i den grupp som varken arbetar eller studerar. Dessutom är medelbetygen från gymnasieskolan något bättre än riksgenomsnittet, vilket är unikt bland de svenska storstäderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista