Hängaskar riskerar dö ut

De karaktäristiska hängaskarna som finns på våra kyrkogårdar riskerar att dö ut. Orsaken är en svampsjukdom som länge härjat i Europa och nu nått Sverige.

Forskarna har hittills inte hittat någon bot mot svampsjukdomen, vilket kommer att leda till att hängaskarna kommer att försvinna från kyrkogårdarna i Göteborg.

– Man ska aldrig säga aldrig, att vi förlorar allihopa, men det är nästan så att jag räknar med det, säger Elise Näsén är landskapsingenjör på kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg.

Hon är den som har ansvar för våra träd på kyrkogårdarna i Göteborg.

Att det just är hängaskar, detta höga träd med sitt spröda vackra hängande lövverk, som blivit så vanliga på just kyrkogårdar är inte bara en estetisk fråga, utan de är också viktiga för kyrkogårdsbesökarna.

– Jag tycker att den är ganska viktigt, jag tror att den hängande formen på växterna är just att du hamnar i ett annan sinnesstämning, att de här träden ger ändå ett lugn, säger Elise Näsén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista