Förlossningspeng införs i Göteborg

Läget har varit tufft på Sahlgrenskas förlossningskliniker, de senaste åren har Göteborgskvinnor fått åka till bland annat Borås och Skövde för att föda. Men från och med nyår införs en så kallad förlossningspeng där klinikerna får pengar baserat på hur många som föder.

Något som gör att fler kan föda i Göteborg menar Margareta Wennergren, verksamhetschef för förlossningsvården på Sahlgrenska.

– Ja det innebär ju att vi kommer snabbare att kunna anpassa våra resuser, det vill säga vår personal till det antal födande kvinnor som kommer att finnas i Göteborg. Tidigare har det varit så att när vi har haft ökningar så har det tagit ganska lång tid innan man har kunnat få möjlighet att bemanna upp och ta hand om de kvinnor som har sökt oss, säger Margareta Wennergren.

Problemet störst under somrarna
Det har främst varit under sommarsemestrarna som Göteborgskvinnor fått resa till bland annat Borås och Skövde för att föda. Enligt Margareta Wennergren är en orsak att det funnits ont om förlossningserfarna barnmorskor att ta in som vikarier.

Och resurserna till Sahlgrenskas förlossningskliniker på Östra sjukhuset och i Mölndal har inte ökat i samma takt som antalet födande kvinnor.

Men efter nyår ska alltså klinikernas budget styras av antalet förlossningar.

– Jag hoppas att skillnaden i praktiken blir att det dels inte så ofta ska behöva hända att man får höra att det är fullt hos oss och att man ombeds ringa någon annanstans och så hoppas jag att man ska uppleva att man ska ha större närhet av barnmorska och eller undersköterska i samband med att man föder sitt barn så att man inte ska behöva känna sig ensam, säger Margareta Wennergren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista