Nu ska Göteborgs Stad handla etiskt

I fortsättningen måste varor som Göteborgs Stad köper in vara tillverkade i enlighet med grundläggande mänskliga rättigheter.

De nya etiska kraven gäller alla inköp, så långt det är möjligt, efter beslut i kommunstyrelsen idag. Leverantörer får inte använda sig av barnarbete och deras anställda ska ha rätt att arbeta fackligt.

– Jag är väldigt glad att vi äntligen ska gå efter ILO:s kärnkonventioner, säger Kia Andreasson, miljöpartistiskt kommunalråd.

Rättigheter ingen självklarhet
Konventionerna gäller grundläggande mänskliga rättigheter i arbetslivet, rättigheter som FN ställt sig bakom. Men det är ingen självklarhet att de följs runtom i världen. Det visade Sveriges Radios program Kaliber 2006 när grymma arbetsförhållanden i kinesiska stenbrott avslöjades.

Göteborg var stor kund och ett arbete drogs då igång för de anställdas rätt att påverka sin arbetsmiljö och ett förbud mot barnarbete. Att kommunen kan driva sådana här krav gentemot leverantörerna har jurister nu slagit fast.

Genom beslutet idag att kraven gäller alla inköp går Göteborg längre än andra kommuner och några landsting och man ställer också krav på lika lön för lika arbete.

Kontroll av leverantörer
Att leverantörerna lever upp till kraven ska kontrolleras och de som gör upphandlingar ska nu utbildas.

Kia Andreasson tror att det här innebär en drastisk förändring av vilka som får bli leverantörer.

– Nu kan vi i mycket högre utsträckning försäkra oss och känna att vi inte har utnyttjat människor, säger Kia Andreasson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista