Donationsdag uppmärksammas i Europa

På lördagen uppmärksammans den europeiska donationsdagen. I Sverige genomförs varje år mellan 25 och 30 hjärttransplantationer, de flesta i Göteborg och Lund.

Och på lördagen kommer 49-åriga Lise-Lotte Johansson att stå i Nordstan och delar ut donationskort.

Hon fick beskedet om ett nytt hjärta för två och ett halvt år sedan:

– Jag blev faktiskt jätteglad för jag kände att jag hade inget liv som det var innan, jag klarade inte att gå hundra meter och jag fick be mina barn gå ner i källaren och hämta grejer i frysen. självklart var man rädd men jag var glad, säger Lise-Lotte.

Från det att Lise-Lotte fick beskedet om att hon behövde ett nytt hjärta tog det bara tre och en halv vecka innan hon fick beskedet att det fanns ett passande hjärta.

Operationen varade i tio timmar. Cch När Lise-Lotte vaknade upp på intensiven märkte hon genast att något var annorlunda.

– Jag var varm för första gången, för jag hade ingen ordentlig blodcirkulation innan så att jag var varm om fötterna och mina händer så det var faktiskt en skön känsla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".