Vapenbeslag viktiga men betyder inte allt i polisarbetet. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Vapenbeslag inte alltid viktigast

Den senaste månaden har polisen genomfört runt 3000 fordonskontroller som ett led i kampen mot dom kriminella gängen. Och 40 vapen, däribland automatvapen, har beslagtagits hitintills under 2008.

Men antalet vapen som tas om hand är inte det viktigaste, berättar spaningspoliserna Peter och Micke när Radio Göteborg följer deras arbete en fredagsnatt.

Micke och Peter jobbar med operation Alcatraz, som är ett arbete som riktar sig emot kriminella gäng. Den här kvällen har de tre huvuduppgifter, se till en Bandidosfest, söka efter en efterspanad person som eventuellt har vapen, och sprida information om vad som händer under kvällen till andra poliser i stan. Samarbete mellan olika polisdistrikt är också någonting som polisen försöker förbättra i satsningen mot kriminella gäng.

– All information vi kan dela med oss är till nytta för arbetet, säger poliserna. 

Efter en kvälls spaning främst på Hisingen och i Gårdsten är det mest konkreta resultatet av just den här kvällens spaning är att en person, känd för poliserna sedan tidigare, grips för stöldgods i sin bil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista