Stora skillnader bland skolor i Ale

Det är stora skillnader mellan undervisningen i skolorna i Ale kommun. Det konstaterar skolinspektionen efter en omfattande granskning.

Oklarheter finns om betygssättningen är rättvis och alla elever får inte den utbildning de har rätt till, enligt Hans Enckell undervisningsråd på statliga Skolinspektionen.

– Det krävs omfattande insatser från kommunens sida, säger Hans Enckell.

Det är några av Ale kommuns elva grundskolor och gymnasiet som konstateras ha påtagliga brister i undervisningen. Lärare vid flera skolor vet inte tillräckligt mycket om läroplan och kursplaner och vid några skolor får elever inte särskilt stöd om så behövs.

– Ja, det är allvarligt när vi inte erbjuder likvärdig undervisning och likvärdigt stöd, och det är något som vi sedan ett år tillbaka har försökt åtgärda bland annat genom att ändra i organisationen säger Annika Sjöberg, chef på Barn- och ungdomsförvaltningen.

Eleverna säger att de trivs, elevinflytandet är fantastiskt vid gymnasiet, men vid två skolor konstateras trakasserier och annan kränkande behandling. Och så frågar sig Skolinspektionen om alla fått rätt betyg i Ale.

– Precis den frågan ställer vi oss också. För vi har nämligen sett att vid till exempel nationella prov som görs av alla elever i hela Sverige, resultaten på dem har inte varit så överensstämmande med vilket betyg eleverna fått, säger undervisningsrådet Helén Svelid.

– Det jag blev förvånad över är att det var så stor skillnad mellan skolorna, att vi hade brister det visste vi om och det jobbar vi med. Det är inget roligt, men vi har många bra skolor också, säger Eje Engstrand, ordförande i Barn och ungdomsnämnden.

Inom tre månader ska kommunen presentera vilka åtgärder som ska genomföras för Skolverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista