Storbutiker säljer utrotningshotad fisk

Trots den senaste tidens många larmrapporter om utfiskning av olika arter säljs utrotningshotad och rödlistad fisk helt öppet hos de största matvarukedjorna.

Det visar en landsomfattande undersökning som Sveriges Radios Reporternätverk har gjort i över 150 butiker.

Kunderna i Göteborg tycker nu att mataffärerna borde ta ett större miljöansvar.

Kunderna Lisa Liljeblad, Ulla Widegren och Marie Stibert är alla förvånade och upprörda över att fisken i frysdiskarna ofta är arter som enligt Världsnaturfonden hotas av utfiskning och därför bör undvikas, alltså så kallad rödlistad fisk.

Sveriges Radios reporternätverk har undersökt 155 butiker runt om i landet och har då kollat efter rödlistad fisk, eller fisk och skaldjur som drar med sig stora miljöproblem i samband med fisket eller odlingen, vilket till exempel gäller tropiska räkor.

Och resultatet är nedslående i över 80 procent av butikerna såldes rödlistad torsk, i två tredjedelar av de kontrollerade butikerna fanns rödlistad rödspätta och tropiska räkor hittade vi i närmare varannan butik.

Här i Göteborg undersöktes fyra stora matbutiker, Ica Maxi och Willys vid Mölndalsvägen, CoopForum på Backaplan och Hemköp i Nordstaden - och i samtliga hittades rödlistad fisk i störst omfattning på ICA och Coop.

Och de två kedjorna är faktiskt tillsammans med Lidl de kedjor där rödlistad fisk förekommer oftast.                        

Kerstin Lindewall är miljöchef på ICA:

– Vi är medvetna om att här måste man hitta bättre metoder och andra bestånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista