Lax som skärs.

Långa transporter av fisk

Lax som odlas i Norge och sedan transporteras till Thailand för förpackning är vanlig i svenska matbutiker. Findus portionsförpackade lax skickas flera hundratals mil över jorden för att slutligen hamna i frysdiskarna i bland annat Göteborg.

Findus lax hör till den vanligaste portionsförpackade fisken som erbjuds ute i frysdiskarna i butikerna i Göteborg. Alla de butiker som Västekot besökte; ICA Maxi och Willys vid Mölndalsvägen, Hemköp i Nordstaden och CoopForum på Backaplan, säljer den långtransporterade fisken. I de 155 butiker som Sveriges Radios Reporternätverk undersökt hade närmare 100 laxen i sina diskar.

Inger Larsson som är ansvarig för fiskefrågor på Findus Sverige hävdar att det är av ekonomiska och kvalitets-mässiga skäl som Findus transporterar sin fisk så här långt.

Företaget har även gjort egna beräkningar som visar att de får ut mer råvara av fisken om den fraktas till Thailand och att utsläppen som görs i samband med transporterna därför blir klimatneutrala. Findus kommer därför att fortsätta med sina långa fisktransporter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".