Smitta kan inte uteslutas, enligt Jordbruksverket. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Misstänkt fågelinfluensa i Vara

En gåsbesättning i Vara kommun i Västra Götaland kan vara smittad av fågelinfluensa. Prover som har tagits på till de synes friska gässen på gården har visat att de har antikroppar i blodet mot fågelinfluensa, och det innebär enligt Jordbruksverket att smitta inte kan uteslutas.

Man ska nu testa om det handlar om den så kallat högpatogena formen av fågelinfluensa, alltså den form som också kan drabba människor.

– Det vi vet än så länge är bara att de har de här antikropparna i blodet och det visar ju då att de har reagerat på någon form av influensavirus och det är därför vi går vidare med att utreda besättningen och också ta prover, hals- och kloakprover för att försöka leta efter eventuellt virus, säger Ingrid Eilertz på Jordbruksverket.

Det är fortfarande oklart om det handlar om den form av aggressiv fågelinfluensa som också kan drabba människor.

På gården finns 700 värphöns och 300 gäss. Förra veckan togs 40 prover på gässen, och 34 av dem visade vara positiva. Det är första gången som man har hittat misstänkt fågelinfluensa hos tamfåglar i Sverige.

Inga djur uppges vara sjuka.

– Det finns inga indikationer på att det här skulle vara en aggressiv fågelinfluensa, säger Ingrid Eilertz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista