Långväga resor bakom ökat lusproblem

Problemen med vägglöss ökar. Under årets första sex månader gjorde Anticimex i Göteborg dubbelt så många saneringar jämfört med samma period ifjol.

Till stor del är det våra förändrade resvanor som ligger bakom, säger Janne Hjelm, gruppchef på Anticimex i Göteborg.

– Vi reser till nya platser i Sydostasien och sådana ställen där vägglusen trivs och vi reser som backpackers, vi reser till andra typer av hotell, säger Janne Hjelm.

Fördubbling av saneringsärenden
Vägglössen verkar vara på frammarsch igen. Första halvåret i år gjorde Anticimex i Göteborg 54 saneringar, en fördubbling jämfört med samma period i fjol.

Och vägglusen, som egentligen inte är nån lus utan en skinnbagge, som lever på blod, och trivs egentligen överallt där människor finns.

Trivs där det är varmt och mörkt
Eftersom den har svårt att förflytta sig på egen hand hittar man den sällan längre bort än ett par tre meter från sängar och soffor, som båda är populära tillhåll för vägglusen som gillar värme och mörker.

Men det är inte helt lätt att upptäcka att man ens har problem.

– Oftast inte för de biter ju oss när vi sover så det är oftast betten man märker, sedan när man gör en inspektion av sängen eller soffan det är ju då man ser avföring från dem och spår, säger Janne Hjelm.

Vägglusen är svår att få bort. Ofta behövs ett par omgångar besprutning innan de försvinner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".