Vindkraften ger Västsverige nya jobb

En ny satsning ska göra Göteborg och Västsverige till centrum för landets vindkraftsindustri. Idag presenterade flera tunga företrädare från näringsliv och myndigheter en gemensam plan för hur vindkraften kan skapa nya jobb i regionen.

Göteborg och Västsverige ska genom en ny satsning bli centrum för vindkraftsindustri i landet. Idag presenterade flera tunga företrädare från näringsliv och myndigheter en gemensam plan för hur vindkraften kan skapa nya jobb i regionen.

– Vindkraften har en oerhört stor potential, den kan skapa tusentals nya verkstadsjobb, säger landshövding Lars Bäckström.

En ny rapport från branschorganisationen Svensk Vindenergi visar att satsningar på vindkraften skulle skapa minst 11 000 nya jobb i landet till år 2020.

Och Västsverige har potential att bli den ledande regionen när det gäller vindkraften, åtminstone enligt Energimyndighetens generaldirektör Tomas Kåberger. Han gav idag beskedet att hans myndighet nu pumpar in två miljoner kronor till Västra Götalandsregionen - öronmärkta för satsningar på industrin bakom vindkraften.

– Mot bakgrund av den stora tillväxt vindkraftsindustrin just nu upplever, så har vi ett gott tillfälle att använda den industriella kompetensen här genom att börja tillverka komponenter och hela vindkraftverk till den här marknaden, säger Kåberger.

Frågan är då om två miljoner kronor från Energimyndigheten verkligen kan få fart på någon storskalig vindkraftsindustri i västsverige.

– Det är ett väsentligt bidrag, inte jättestort för det enskilda företaget. Men det här är som att baka bröd - man behöver inte ha jättemycket jäst för att degen ska jäsa. att vi samlas här idag och visar att vi vill satsa på vindkraftsindustrin ger ju också en väldigt drivkraft tillbaka, säger landshövding Lars Bäckström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista