Finanskrisen slår hårt mot småföretagare

Oroligheterna i ekonomin gör att småföretagare i Västra Götaland har svårare att få banklån.

Det är ett av resultaten i den företagarpanel som svenskt näringsliv nu har gjort för att ta reda på hur småföretagen påverkas av finanskrisen.

Kenneth Krantz, regionchef på svenskt näringsliv säger att det ser betydligt tuffare ut för västsvenska småföretagare nu än för bara ett halvår sedan.

Svenskt näringsliv gör varje kvartal en företagarpanel där de frågar företagare om deras konjukturutsikter. Mellan den 14 och 20 oktober i år gjorde de en extra undersökning på grund av den finansiella turbulensen som råder.

333 företag i västra götaland har deltagit i förtagarpanelen och bland dem upplever 4 av 10 företagare att det är svårare att få krediter, över hälften (6 av 10) av företagarna ser en ökad risk för kundförluster och synen på investeringar hos företagarna har gått från att de senaste åren ha varit positiv till att en tredjedel av företagarna räknar med en betydligt lägre investeringstakt än tidigare.

Enligt företagarpanelen tror de flesta företagarna att finanskrisen kommer att stabilisera sig under det kommande året och den bedömningen har även svenskt näringsliv gjort i sina konjunkturprognoser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista