Franska filmaren Agnès Varda hedersdoktor i Göteborg

Filmaren Agnès Varda hedersdoktor i Göteborg

Filmskaparen Agnès Varda var med om att skapa den franska Nya vågen på 50-talet utnämns på fredagen  till hedersdoktor vid konstnärliga fakulteten vid Göteborgs Universitet.

Det är med lite kluvna känslor Agnes Varda idag tar emot sin doktorshatt, å ena sidan glad och ärad, å andra sidan är hon ingen akademiker, har aldrig studerat det som är hennes yrke. Istället har hon i 55 års tid varit en praktiker, hon har varit fotograf, manusförfattare, regissör, producent - hon har ett eget produktionsbolag, Det är inte många kvinnor - särskilt inte i hennes generation - som klarat av att få den positionen.

Agnes Vardas filmer präglas av nyfikenhet på samtiden och kärlek till livet, hon har gjort dokumentärer om Svarta pantrarna, om Kina och Kuba, om potatis och om resursslöseri och spelfilmer om relationer och kärlek. Och aldrig rädd för att pröva nya saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista