Tuffare tider för Göteborgs stad

Trots finanskrisen går Göteborgs Stad mot nytt överskott i år. Men nu kommer varningssignaler för de närmaste åren.

Förra årets miljardöverskott i kommunen kommer inte att upprepas. Det blir inte ens hälften så stort i år, det enligt den senaste ekonomirapporten från stadskansliet i Göteborg.

Redan i våras bedömdes överskottet stanna på 3-400 miljoner kronor. Det allvarliga är att tonen skärps i prognoserna för kommande år.

Kommunens kostnader måste bromsas, slår stadskansliet fast och det blir politikernas uppgift att säga hur det ska gå till.

Bland annat ökad arbetslöshet minskar kommunens skatteintäkter samtidigt som kostnaderna för socialbidrag ökar igen, för första gången på flera år. I år med runt en procent till 800 miljoner kronor, enligt rapporten.

Slutsatsen är att kommunen måste halvera pågående kostnadsökningar fram till 2010. Det betyder åtstramningar i skola och äldreomsorg i ett läge när kommunledningen hellre vill visa upp satsningar inför kommande val.

Inte bara ekonomin oroar. Det finns också mål för kommunen som inte nås. Ett är att andelen grundskoleelever med behörighet till gymnasieskolan ska öka. Nu står det klart att de behöriga förra läsåret tvärtom minskade.

Men i rapporten finns även positiva signaler, som att sjukfrånvaron bland kommunens anställda fortsätter att minska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".