Ingen doftspray efter sniffning

I Gråbo har en livsmedelsbutik helt slutat sälja så kallade doftsprayer till ungdomar. Orsaken är att ungdomarna berusar sig genom att sniffa spraygaserna.

– Ungdomar kommer in och köper ett par tre flaskor som vi vet att de inte behöver, säger Bo Andersson, butiskchef.

Bo Anderssons matbutik i Gråbo säljer numera bara doftsprayer vid kassan och endast till vuxna. Skälet är larmrapporter från polisen om att ungdomar i högstadieåldern nu sniffar gas från de till synes oskyldiga sprayerna som lätt går att få tag på i vanliga butiker.

”Det hjälper inte”
Men att försöka göra sprayerna svårtillgängliga är inget som hjälper, tror Sara Eriksson och Amanda Rundlöf som går i nian på Hjällsnässkolan i Gråbo.

– Att det säljs bakom kassan gör det nog bara med spännande, då får man tag i det på annat sätt, säger de till Västekot.

– Det kan ju finnas hemma också så då tar de ju därifrån.

Sara Eriksson och Amanda Rundlöf tror att det bästa sättet att få stopp på sniffningen är bättre information till ungdomar om riskerna.

Har haft problemet tidigare
Efter problem med stölder av burkarna började Bonumbutiken i fjol ha dem bakom kassan istället. När problemet lugnade ner sig ställde de tillbaka burkarna ute i butiken igen, men nu har problemet åter blossat upp.

– Nu säljer vi inte sprayburkarna till unga när det märks att det är i ett misstänkt syfte, säger Bo Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".