Ekonomisk boom väntar fotbollen i allsvenskan Foto: Peter Widing / Scanpix

Ekonomisk boom väntar fotbollen

Örgryte IS kommer att öka sina intäkter med omkring 20 miljoner nästa år, och de är inte ensamma om att räkna med ett kraftigt ekonomiskt lyft.

Med fyra lag i fotbollsallsvenskan, 12 derbyn och en ny arena i Gamla Ullevi verkar Göteborg stå inför en fotbollsekonomisk boom 2009.

– Vi tappade 18 miljoner på årsbasis när vi ramlade ur allsvenskan och mer än det lär nu intäktsökningen bli, säger Lars Ranäng, ordförande i ÖIS.

Fyra lag i Allsvenskan
När 2009 års Allsvenska drar igång kommer Göteborg vara representerat av fyra lag: GAIS, Öis, IFK Göteborg och Häcken. Detta genererar pengar till klubbarna på en mängd olika sätt. Det handlar om ökade ersättningar från Svensk Elitfotboll, om fler derbyn och för tre av klubbarna om en helt ny arena. GAIS klubbdirektör Sebastian Arby tror att gamla Ullevi kommer att betyda oerhört mycket.

– Det kommer bli en ekonomisk ökning tack vare den nya arenan, säger han.

Räknar med mer sponsring
Sebastian Arby har inga siffror på hur mycket pengar det kan handla om, med vad han däremot har siffror på är hur mycket GAIS räknar med att öka sina sponsorintäkter med nästa år, en krisande finanmarknad till trots.

– Vi tror ändå att vi får en ökning på detta totalt i och med att vi får fler sammarbetspartners, säger Sebastian Arby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".