Enklare att få kunskap om brandplatsen med hjälp av den nya tekniken.

Snabbare insats med ny teknik

Räddningstjänsten installerar nu ny teknik i sina brandbilar som gör det lättare för ledningscentralen att få en bild av olycksplatsen och ännu snabbare kunna bedöma vilka insatser som krävs.

– I samband med att larmet går ut till enheterna så presenteras positionen, det vill säga den punkt dit man skall på en karta, då kan man på ett helt annat sätt, även mitt i natten se vad det är för typ av byggnad, hur den är tillgänglig och vad det finns för byggnader runtomkring säger Lennart Liljeroth, brandingenjör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Tretton små datorer håller just nu på att köras in i brandbilarna på stationerna i Storgöteborg. Senast till årsskiftet kommer de alla att vara i fullt bruk.

Ny teknik sparar tid
Och förutom att ledningscentralen får en överblick av olycksplatsen och på så sätt snabbt kan bedöma vilka insatser som krävs säger Lennart Liljeroth att de med hjälp av den nya tekniken får mer tid över att ägna sig åt förbyggande arbete.

– Med den här tekniken hoppas vi frigöra tid från rutinuppdrag som vi gör på dagarna för att kunna lägga det till exempel på att verka i skolorna och mot ungdomar för att förebygga och förhindra bränder och liknande, säger Lennart Liljeroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".