Vattensänkning i Vänern hotar djurliv

När vattennivån i Vänern sänks för att minska översvämningsrisken i Vänern och Göta älv, innebär det risk för igenväxta stränder och försämrat djurliv.  Nu ska därför ett antal undersökningar genomföras för att följa vad som sker vid Vänern.

Undersökningarna görs av Västra Götalands län tillsammans med Värmlands län samt Vänerns vattenvårdsförbund.

Det är de mildare vintrarna och mer nederbörd som gör att Vänerns vattennivå måste sänkas, för att minska risken för översvämningar och även risken för ras vid Göta älvs stränder. Översvämningar som kan ställa till stora problem med skador på bebyggelse, sjöfart, industrier och elförsörjning.

Därför har det tidigare beslutats om att vattennivån i Vänern ska sänkas med 15 centimeter. Men lägre vattenstånd innebär med all sannolikhet igenväxning av vänerns vikar av vass, buskar och träd på Vänerns stränder. Redan idag har Vänerns vikar problem med sämre vattenkvalitet, enligt Länsstyrelserna i Västra Götaland och Värmland.

Därför betalar naturvårdsverket nu undersökningar för att kunna följa upp vad som händer. Bland annat ska flygfotografering av stränder, inventering av vegetationen göras och grunda vikar inventeras.

Och när effekten av den sänkta vattennivån kan ses om 5-10 år ska en ny uppföljning genomföras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".