Kritik mot institutionsvård av unga

Barn och ungdomar placeras ofta på institutioner som inte är lämpliga. Det säger stadsrevisionen efter en granskning av de placeringar som fyra stadsdelsnämnder i Göteborg gjort.

Sammanlagt köpte kommunen förra året över 70 000 vårddagar på institutioner för barn och ungdomar och det kostade stadsdelsnämnderna drygt 236 miljoner kronor.

Men placeringarna är ofta ogenomtänkta, visar en granskning som kommunens revisorer gjort i fyra stadsdelar: Backa, Högsbo, Kortedala och Tynnered. Revisorerna menar att det ofta är tveksamt om vården innebär en förbättring för berörda barn och ungdomar med funktionsnedsättningar - uppföljningen är bristfällig.

Forskare har visat att institutionsvården ofta är kostsam medan metoderna är diffusa och resultatet klent. Ofta är utbildningsnivån låg hos personalen.

9 av 10 vårdinstitutioner för barn och unga drivs idag i privat regi och vården utvärderas sällan.

Det finns också fall då institutionsvården uppmärksammats i media och fått omfattande kritik.

Revisorerna anser nu att ansvariga handläggare i Göteborgs stadsdelar måste öka kunskaperna och informationsutbytet för att placeringarna ska bli mer genomtänkta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".