När nu vittnesförhören filmas ska vittnet inte behöva höras mer än en gång i rättegångssammanhang.

Start för filmade vittnesförhör

Från och med nästa vecka ska alla förhör i tingsrätten filmas. Tanken är att man ska slippa kalla vittnen flera gånger om ett mål går vidare till högre instans. Målet är en effektivare rättsprocess och bättre rättssäkerhet.

– Man kan ju hoppas att minnesbilden är bättre i tingsrätten än ett eller två år senare när vittnet ska höras i hovrätten, säger Bengt-Åke Engström, lagman i Göteborgs tingsrätt.

Nu har det dragits kablar och monterats kameror i 450 rättssalar över hela Sverige. Och videoupptagningarna, som det är sekretess på, ska förvaras elektroniskt på Domstolsverket i Jönköping.

Filmerna ska bara användas ifall målet överklagas. Men när en dom vunnit laga kraft och det är för sent att överklaga, då ska filmerna förstöras. Det har funnits farhågor om att videoupptagningen kanske hämmar den som vittnar, men enligt Bengt-Åke Engström verkar det inte vara något problem.

– Det har pågått en försöksverksamhet sedan december förra året och där har man inte märkt av att vittnena skulle påverkas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".