Huvudduk prövas i arbetsdomstolen

I dag hålls Sveriges första rättegången någonsin i Arbetsdomstolen som gäller ifall en kvinna nekats ett arbete på grund av att hon klär sig i huvudduk.
Det är DO, ombudsmannen mot etnisk diskriminering, som stämt ett företag i Göteborgsområdet på 120 000 kronor. I maj förra året bestämde den 45-åriga kvinnan bestämde träff med företagets representant för en anställningsintervju till ett butiksarbete. Kvinnan är troende muslim och bär därför huvudduk. Men enligt den kvinnan var bolagsrepresentanten, som i telefon låtit positiv till en anställning, omedelbart negativ när hon såg huvudduken och menade att Sverige inte är moget för att muslimska kvinnor med sjal som arbetar i butik. " Jag har inget emot religion, jag bor i Malmö och där heter var femte person Muhammed. Men du ska också plocka upp varor på hyllorna och det tycker inte folk om", ska företaget ha sagt enligt anmälan. Göteborgsföretaget menar å sin sida att tjänsten tillsatts av en annan sökande enbart på grund av att personen hade bättre meriter än den 45-åriga kvinnan. Och att företaget inte missgynnat kvinnan på grund av hennes etniska tillhörighet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".