Håkan Jaldung åtalas efter insats på Hvitfeldtska

Den förre polismästaren Håkan Jaldung åtalas för händelserna vid Hvitfeldtska gymnasiet under EU-toppmötet 2001. Beslutet fattades i dag av justitieombudsmannen (JO). Jaldung anmälde i sin tur JO till åklagarmyndigheten.
Håkan Jaldung åtalas för olaga frihetsberövande alternativt grovt tjänstefel eller tjänstefel. Misstankarna gäller både avsprärrningarna vid Hvitfeldska gymnasiet och att så många som 450 personer sedan greps. JO anser inte att det fanns laglig grund för de besluten. Varken JO Claes Eklundh eller överåklagare Hans Lindberg kommenterer i dag beslutet att åtala Håkan Jaldung. Håkan Jaldungs reaktion på åtalet idag är att i sin tur polisanmäla de som åtalat honom; chefs-JO Claes Eklundh och överåklagare Hans Lindberg. Jaldung och hans försvarare Lars Schmidt anser att de båda begått grovt tjänstefel alternativt tjänstefel eftersom de inte hållit sig till den objektivitetsregel som finns i rättegångsbalken. Polisanmälan har lämnats in på åklagarmyndigheten i Västra Götaland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".