Olika regler för kommunala och fristående dagis

Fria förskolor i Göteborg får, till skillnad från kommunala förskolor, behålla full ersättning för barn till arbetslösa och föräldralediga. Det beslutade kommunstyrelsen igår. Alla partier, förutom vänsterpartiet, står bakom beslutet.
Göteborgs kommunledning har tidigare beslutat att barn till arbetslösa och föräldralediga bara ska garanteras tre timmar om dan i förskola. Beslutet togs för att få bort den olagligt långa kön till förskoleplatser. När vistelsetiden kortas minskar också ersättningen till stadsdelsnämnderna och det skulle den göra också till fria förskolor. Men dom har varnat för att små enheter kan tvingas lägga ner om bidragen minskar och det har fått socialdemokraterna att backa och göra upp med den borgerliga oppositionen så att fria förskolor får behålla fullt bidrag. Det här har orsakat en storm av protester inom den kommunala förskolan mot att det blir olika bidrag - vilket inte heller vänsterpartiet vill ha.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".