Efter varslet

Bara några få har fått jobb

Arbetsmarknaden ser just nu mörk ut för dem som blivit uppsagda inom fordonsindustrin. 250 av de som förlorat jobbet på Lear corporation, får nu hjälp av det statliga företaget Arbetslivsresurs. Men av dem har bara ett fåtal fått jobb under hösten.

– Nu just nu, vi är i mitten på december, är det nästan dött, säger Bodil Gustafsson.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, i alla fall inte de sista femton tjugo åren, säger Christer Blomgren.

Inom vård skola och omsorg finns det jobb. Men jobbcoacherna Bodil Gustafsson och Christer Blomgren på Arbetslivsresurs hjälper framförallt de som blivit uppsagda inom fordonsindustrin och byggbranschen.

Och där ser det mörkt ut. Av de 250 som är uppsagda från Lear Corporation, har drygt 20 fått jobb i höst, ett par har börjat studera och ett 30-tal letar efter jobb i Norge, eftersom arbetsmarknaden är så svår här.

Hur är det att peppa?

– Det är frågor om livet, har du någon beredskap, vill du ha någon ytterligare hjälp än vad vi kan ge. En del behöver faktiskt ett psykologsamtal, därför att det blir så mycket. De förlorar fotfästet, en del, säger Bodil Gustafsson.

När tror du det ljusnar?

– Det är hela den ekonomiska oron som gör att företag inte vågar ta steget och rekrytera även om de kanske behöver just det, man vill se vad som händer. Min förhoppning är att det kommer ljusna efter nyårshelgerna, men det är ju en förhoppning, jag vet inte. Det här är skitsvårt, säger jobbcoachen Christer Blomgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".