Ny tidskrift om rättsväsendet

Göteborgsadvokaten Stig Centerwall ger idag ut det första numret av Försvararen.

Det är en tidskrift som ska ta läsaren bakom kulisserna i det slutna rättsväsendet och förklara vad som egentligen pågår där.

Det kan bli många tår som blir trampade på, tror Centervall. Men han och hans ideellt arbetande redaktion säger sig vilja återskapa det förtroende för rättssamhället som har gått förlorat.

I den tätskrivna tidskriften kritiseras häktet i Göteborg för att inte låta advokater besöka intagna, det skrivs om felaktigheter i styckmordsrättegången och om hur mediedrev kan styra rättspocesser. Fast egentligen är det inte de stora rättsfallen som det ska skrivas om utan om vardagen.

Centervall menar att problemet är att de olika delarna i rättsväsendet poliser, åklagare och advokater inte samarbetar nära nog.

Centervall menar också att många polisutredningar är undermåliga och att åklagare ärsönderstressade. Och han vill ha debatt.

Tidskriften Försvararen är tänkt att komma ut fyra gånger om året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".