Uppsagd efter 27 år på Volvo PV

Efter 27 år på Volvo personvagnar blev 55-åriga Pirkko Brander uppsagd. Företaget tyckte inte att hon klarade jobbet, eftersom ett av arbetsmomenten plötsligt ansågs för tungt.

Sammanlagt handlar det om ett 30-tal äldre personer som har fått lämna Volvo personvagnar, trots sina långa anställningstider.

Pirkko Brander berättar att Volvo Personvagnars motivering till uppsägningen var att hon inte klarade ett av över tio moment på hennes avdelning ”satsningen”.

Men tidigare har inga kvinnor behövt utföra den här glasbalanseringen, eftersom förre chefen tyckte att det var för tungt. Men nu är situationen annorlunda och för två veckor sen blev Pirkko Brander uppsagd efter 27 anställningsår. Hennes enda alternativ var att återigen ställa sig vid löpande bandet, berättar dottern Sanna.

– Jag tycker att det är rent ut sagt för jävligt att de får göra så. De kunde ha placerat henne på byggbanan, men hon är 55 år. Hon kan inte jobba på banan igen - det är alldeles för högt tempo.

Enligt Sanna Brander, som också jobbar på Volvo PV, så är personalen väldigt kritiska till hur man har valt att hantera de omkring 30 anställda som sagts upp för att de inte klarar arbetsuppgifterna som finns kvar.

– Alla är chockade över hur de behandlar de äldre. Mamma är ju inte den enda utan det är flera stycken på företaget som har blivit behandlade såhär. Och man vet ju aldrig när det är ens egen tur.
Jag tror att företaget passar på att bli av med folk nu när situationen är som den är, och vi anställda tycker att facket har gett sig alldeles för lätt i förhandlingarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".