Volvo försvarar uppsägning av trotjänare

Volvo personvagnar anser inte att man gjorde något fel när man sade upp ett 30-tal personer med många anställningsår bakom sig. Detta trots att många anställda nu kritiserar företaget för deras behandling av de som arbetat länge.

Presschefen Maria Bohlin anser att det var oundvikligt att vissa trogna medarbetare fick lämna Volvo PV.

Det är kanske svårt att undvika helt och hållet. Man har försökt i de fall där vi har medarbetare med lång anställningstid att hitta nya arbetsuppgifter. Man har lyckats i en del fall men inte i alla.

- Hur mycket är det värt att ha varit anställd länge på ett företag när man ändå kan förlora jobbet, och det finns människor som har varit där kortare tid som får vara kvar?

- Det är beklagligt och tråkigt och det är naturligtvis ingen som känner sig nöjd med detta.

Efter reportaget tidigare idag om 55-åriga Pirkko Brander som förlorade jobbet på Volvo PV efter 27 år, har Västekot pratat med företag och fackförening. Båda parter vägrar att kommentera enskilda fall. Men Sanna Brander, dotter till Pirkko, säger att det finns en stor ilska bland Volvoarbetarna kring hur det hela har skötts.

- Jag tycker att det är rent ut sagt för jävligt att de får göra så. Alla är chockade över hur de behandlar de äldre. Mamma är ju inte den enda, det är flera stycken på företaget som har blivit behandlade såhär.

Till de ungefär 30 personer som sagts upp trots lång anställningstid har IF Metall förhandlat fram ersättningar. För Pirkko Brander handlar det om en årslön. Och mer än så kan facket inte göra, menar förhandlingsansvarige Mikael Sällström på Volvos verkstadsklubb.

- För varje individ det rör har vi försökt trycka på företaget så gott det går, men bolaget skalas ju ned med 25-20 procent. Det är svårt att klara det här. Hade det funnits nån möjlighet kvar hade vi använt den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".