Människor i kris ringer prästen

Jourhavande präster får fler och fler samtal i takt med att allt fler får veta att de är varslade om uppsägning eller redan fått sluta sitt arbete.

Allt fler som ringer 112 nattetid för att få prata med en jourhavande präst om sin situation. Från att tidigare i år ha fått drygt 180 samtal under en natt har de nu ökat till 240 samtal per natt.

– Man är orolig för finanskrisen och alla varsel som läggs även om man själv ännu inte är drabbad. Förutom att ekonomin är hotad betyder det att människor kämpar oerhört med  sina relationer, säger Monica Eckerdal-Kjellström

Det är elva stift i Sverige som samordnar sin hjälp till människor i kris. Den som ringer får möjlighet att prata av sig och ångesten kan lätta tillfälligt.

Stiften som ingår är Göteborg, Stockholm, Lund, Uppsala, Västerås, Strängnäs, Skara, Linköping, Växjö, Härnösand och Lule stift. 

Med tanke på hur det ekonomiska läget ser ut ska nu jourhavande präst-tjänsten se över om man måste utöka sin bemanning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".