Kriminella ligor bakom svartjobb

Skatteverket har nu avslöjat skattefiffel på 237 miljoner kronor vid uthyrning av arbetskraft inom flera branscher i Västra Götalandsregionen. Och ofta är det kriminella ligor som ligger bakom de så kallade svartjobben.

Problemet med svart arbetskraft har länge varit känt hos Skatteverket. De senaste tre åren har de genomfört en riksomfattande granskning och avslöjat ett skattefiffel på 2,4 miljarder kronor i hela landet.

I Västra Götaland har regionen förlorat nästan 240 miljoner kronor på den svarta arbetskraften. Framför allt är det inom branscher som bygg, städ och transport.

Pia Bergman, projektledare för Skatteverkets granskning av inhyrd arbetskraft, berättar att ungefär en tredjedel av svartarbetskraftshärvor är kopplad till den organiserade brottsligheten.

Projektet kommer att utökas efter nyår i en ännu större rikssamordning för att komma åt fler som använder sig av svart arbetskraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".