Föräldrars drickande väcker obehag

Många barn oroar sig över att föräldrarna kommer att dricka för mycket alkohol nu i jul. Enligt en undersökning som IOGT-NTO gjort, känner var tionde barn obehag eftersom föräldrarna brukar dricka för mycket vid just jul.

I juletid ökar alkoholkonsumtuionen och nykterhetsförbundet IOGT-NTO har via sajten Lunastorm gjort en frågeenkät med barn upp till 12. Och var tionde där känner alltså obehag på grund av fulla vuxna.

Även Barnens rätt i samhället, Bris, har högt tryck på sina telefoner inför jul. Och så brukar det vara eftersom barnens nätverk krymper när skolor stänger och vänner åker bort.

Men barnens oro märks sällan utåt, det är främst anonymt som man vågar berätta om problemen säger Marianne Norell på Altheas behandlingsenhet i Halmstad.

– Barn till alkoholister och missbrukare är ofta väldigt duktiga på att dölja de här problemen. Det är inte så lätt att se de här barnen, sen kan det vara en och annan som hör av sig men det gör man i hemlighet, säger Marianne Norell.

Barn är också världsbäst på att ge sina föräldrar en andra chans som en av länets skolkuratorer uttrycker det, och därför hoppas många unga ändå att julen inte ska bli som senast.

Så när helgen är över kan det vara betydligt fler än var tionde som känner obehag. Men det är också då många vuxna tar tag i sitt missbruk.

– Vi vet att det är fler som söker hjälp efter ledigheter, så i januari och februari så kommer det säkert fler när ledigheten varit och man har druckit för mycket och det har funnits för lite sociala spärrar så slår man igenom i sitt missbruk, säger Marianne Norell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".