Påvens makt måste förändras, menar Katolsk Vision. Foto: Domenico Stinellis/Scanpix.

Katolsk vision vill reformera

Det går fortfarande trögt för de katoliker i Sverige som vill reformera den katolska kyrkan. I flera år har nätverket Katolsk vision med ett manifest propagerat för bland annat rätt till p-piller, skilsmässa, acceptans av homosexuella och kvinnliga präster.

I sitt traditionella jultal sade påven Benedictus den 16:e att homosexuella och transsexuella handlingar är förödande för mänskligheten.

Gun Holmertz är göteborgare, katolik och en av eldsjälarna bakom manifestet som också vill ha en demokratisk kyrka. 

– Påvedömets totala makt, det blir förmätet när man tittar på tv och ser dessa äldre män som uttalar sig om hur vi ska leva. Och inte nog med att de uttalar sig om det, utan de är också tvingande, säger Gun Holmertz.

Katolsk vision är en del av en internationell rörelse kallad We are the church som är verksam i mer än 40 länder. Cirka 11000 katoliker är registrerade i någon av Göteborgs tre katolska församlingar.

Gun Holmertz menar att många egentligen sympatiserar med manifestet eller delar av det, men om det stämmer är svårt att avgöra. Än så länga har bara 12 personer i hela Sverige undertecknat det.

Och frågan verkar vara en het potatis, Sveriges katolska biskop Anders Arborelius vill inte själv kommentera katolsk vision utan låter sin presskvinna Maria Hasselgren föra hans talan.

– Om de här frågorna var oerhört viktiga för svenska katoliker skulle det här manifestet ha fått större genomslagskraft, säger Maria Hesselgren,pressansvarig på Sveriges katolska kyrka. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".