Skilda rutiner för brottsmedling

Kvaliteten på medling vid brott varierar stort mellan olika kommuner. Det utgör ett hot mot rättssäkerheten menar Lottie Wahlin som forskar om medling vid Umeå universitet.

– Det prioriteras på väldigt olika sätt. Vissa kommuner erbjuder en jättebra verksamhet och satsar mycket resurser, medan andra kommuner inte har någon medling över huvud taget. Rättssäkerheter blir lidande, säger Lottie Wahlin.

Hon arbetade för Brottsförebyggande rådet när de hade uppdraget att göra medlingsverksamheten tillgänglig i hela landet. Men den första januari 2008 tog uppdraget slut och samtidigt blev det lag på att alla kommuner ska kunna erbjuda medling vid brott, till alla gärningspersoner under 21 år. Så sedan ett år tillbaka saknas en samordnande myndighet som kan säkerställa kvalitén menar Lottie Wahlin.

– Hur det ser ut idag är svårt att säga för det finns ingen som har ansvaret och som har fullkomliga uppgifter hur det ser ut runt omkring i kommunerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".