Tre män dömdes på onsdagen för bilbomben i Brämaregården.

Bilbomb gav sex års fängelse

Tre män som åtalats för delaktighet i ett mordförsök med en fjärrstyrd bomb under en bil på Hisingen dömdes på onsdagen till sex års fängelse vardera och utvisning. Det var mer än åklagaren,som yrkat på 6 år endast för en av de åtalade, vill ge.

Det var i slutet av augusti som bomben hittades under en bil som användes av en 23-årig man med koppling till kriminella kretsar.

Bomben, med tre hekto sprängdeg, innehöll allt som behövdes för att fjärrutlösas, men försöken att aktivera bomben genom uppringning misslyckades. Vem som placerade bomben under bilen och vem som försökte aktivera den är hittills okänt.

En av de dömda, en 33-åring, hade tillverkat bomben på uppdrag av en medåtalad 31-åring. Den tredje dömde, en 25-åring, hade enligt åklagaren bland annat förvarat vitala delar till bomben.

Flera personer svävade i livsfara, enligt åklagaren. Bland annat 23-åringen som använde bilen och som hittade bomben och sedan larmade polisen. Dessutom utsattes den första polisen på plats för livsfara.

Bomben sköts sönder av polisens tekniker och ett stort bostadsområde spärrades av.

Samtliga tre dömdes alltså på onsdagen av Göteborgs tingsrätt för medhjälp till mordförsök, till sex års fängelse vardera och utvisning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".