Fler blir mambos längre tid

Allt fler ungdomar väljer att eller tvingas bo kvar hemma längre. Det visar en undersökning som Statistiska centralbyrån SCB nyligen kom med. Undersökningen har analyserat hur och när ungdomar födda mellan 1965 och 1985 flyttar hemifrån.

– Om man tittar på vad som hände under krisen på 90-talet så var det fler som väntade med att flytta hemifrån då. Är det kristider flyttar folk generellt hemifrån senare, det säger Karin Lundström, analytiker på SCB.

Medianåldern för när ungdomar flyttar hemifrån var förra året 20.7 år för kvinnor och 21.6 år för män. Det är ungefär ett år senare än det var för ungdomar födda kring 1965.              

Den ekonomiska krisen kan nu väntas påverka flyttåldern men framför allt gäller det ungdomar som bor i samhällena utanför Göteborg och de andra storstadsregionerna.

En som valt att trotsa trenden och till och med flytta in i ett boende hon köpt själv är Elin Ekström som nästan på heltid bor i sin egen kolonistuga.  

– Jag kände mig för stor för att bo kvar hemma helt enkelt. Och det bästa med att bo så här, i alla fall för mig, är att det är mitt eget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".