Algblomning

Ny teknik spårar fosfor

Svenska forskare inleder inom kort undersökningar för att få veta var de näringsämnen som orsakar övergödning och algblomningar i våra vattendrag kommer ifrån.

Studien ska förhoppningsvis leda till att rätt åtgärder sätts in för att förhindra läckaget av fosfor. Hydrologen Lotta Andersson på SMHI leder forskningsprojektet.

Genom att mäta vilka ämnen vattnet innehåller hoppas man kunna få svar på om fosforn kommer ifrån jordbruk eller tillexempel avlopp. Forskarna hoppas också kunna spåra exakt vilka jordar fosforn kommer ifrån genom att analysera de olika isotoperna som finns i syret i själva fosfatjonen.

Lotta Andersson beskriver det hela som ett detektivarbete och nämner även en tredje metod.

Resultaten kan komma att visa att jordbruket inte läcker så mycket fosfor som man tidigare trott eller att vissa marker släpper ifrån sig mer eller mindre fosfor än man vetat.

Men osäkerheten kring de nya metoderna är stora eftersom de är tämligen oprövade. Lotta Andersson tror ändå att de nya metoderna kombinerat med de modeller som man tidigare använt kommer att göra att man får ett betydligt bättre svar på varifrån fosforn egentligen kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".