Universitetet och Chalmers mister miljoner

Göteborgs universitet och Chalmers kan gå miste om statligt stöd till innovation och produktutveckling på flera miljoner kronor om året. Reglerna för hur pengarna delas ut gör det nämligen omöjligt för de båda göteborgska lärosätena att ta del av dem.

– Jag blir väldigt bekymrad över utvecklingen i västra Sverige. Man vill att vi ska vara en del i utvecklingen av nyföretagande, samtidigt som vi blir akterseglade av de andra universiteten som får mer pengar.

När regeringen presenterade sin forskningsproposition i höstas bestämde man sig för att skapa sju stycken innovationscentrum på olika lärosäten i landet, där ett ska placeras på Chalmers.

De ska få dela på mellan 50 och 75 miljoner om året, men för att ta emot pengarna krävs det att universitetet eller högskolan driver ett holdingbolag. Det gör inte Chalmers, och därför kammar de noll.  

Göteborgs universitet har däremot ett holdingbolag, men inget innovationscentrum, så de får också tji.

Därför har universitetsledningen lämnat en protest till både utbildnings- och näringsdepartementen och hoppas att regeringen ska ändra reglerna för utbetalning av innovationsstödet.  

– Det här är en väldigt krånglig konstruktion man har gjort. Vi tror att vi skulle kunna bidra mycket mer till utvecklingen i Västsverige, särskilt i det rådande krisläget, om inte regeringen stänger möjligheten för oss att få in mer pengar att arbeta med, säger Margareta Wallin Peterson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".