1 av 2
Rånarna satte bilar i brand i samband med rånet. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
2 av 2
Klas Friberg, polismästare och Ulrika Bentelius Egelrud, kammaråklagare vid presskonferensen. Foto: Adam Ihse/Scanpix.

Postrånet gav magert byte

Bytet vid rånet mot postterminalen på Kruthusgatan förra året blev 500 000 kronor. Det framgår av åtalet mot de elva inblandade som blev offentligt på fredagen. Bytet bestod till största delen av rikskuponger.

De åtalas också tillsammans med ytterligare fem personer för bland annat grovt sabotage, och det gäller beskjutningen av polishelikoptrar på Säve flygplats samt beskjutningen av polisstationen i Partille, den 13 november 2007.

De två händelserna skulle enligt åtalet vara avledande manövrar inför postrånet, som från början var planerat till den 13 november. Men av någon anledning ångrade sig rånarna.

Istället slog de, beväpnade, till mot terminalen på Kruthusgatan natten till den 22 januari förra året. För att blockera Kruthusgatan som är enda vägen till och från terminalen sattes bilar i brand och misstänkta bomber placerades ut och bostäder fick evakueras.

Det har hittills inte varit känt vad rånarna fick med sig vid den här stora kuppen, men av åtalet framgår det alltså att rånet mot postterminalen gav cirka en halv miljon kronor.

– Den största delen av bytet var rikskuponger, säger åklagare Ulrika Bentelius Egelrud.

Vad tror du om straffpåföljd?

– Eftersom vi har väckt åtalet så tycker vi att bevisläget är gott, sedan är det ju domstolen som avgör vad utfallet ska bli och det är ju allvarligt brottslighet, men det är för tidigt att säga var det kommer att sluta någonstans.

Samtliga åtalade är bosatta i Stockholmsområdet och är mellan 22 och 33 år gamla.

– Jag betecknar händelsen som ett av de större rånen som jag kan vi har haft i Sverige, vad gäller omfattning och påverkan på det civila samhället, säger Klas Friberg chef för länskriminalen i Västra Götaland.

Klas Friberg säger också att polisen dragit ”vissa lärdomar” när det gäller säkerheten kring polishuset, eftersom det också påverkades under rånet, när en misstänkt bomb placerades ut utanför polishuset.

Vad är det för lärdomar?

– Det vill inte jag berätta om, säger Klas Friberg.

Rättegången planeras starta den 19 januari och ska pågå i flera månader.

eric.obo@sr.se
Eric Öbo
andrea.valderrama@sr.se
Andrea Valderrama

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".