Regionsammanslagning

Politiker osäkra om ny storregion

Om drygt två månader ska Västra Götaland besluta om det blir någon storregion med Värmland. Men flera politiker är osäkra, och Landstinget i Värmlands dåliga ekonomi är en av anledningarna till det.

– Det är en viktig fråga för att vi ska få det att gå ihop. Jag är inte helt säker på att värmlänningarna tycker att det är värt att gå ihop med Västra Götalandsregionen omd et innebär kraftigt minskade resurser till hälso- och sjukvården och jag är inte säker på att det för invånarna i Västra Götaland är värt att gå ihop med Värmland om det innebär kraftiga skattehöjningar, säger Jonas Andersson, regionråd (fp) i Västra Götaland.

I dagsläget betalar värmlänningarna 30 öre mer i landstingsskatt, samtidigt som sjukvårdskostnaden per invånare är nästan 800 kronor högre i Värmland, och det är de här siffrorna Jonas Andersson syftar på.

Under de närmaste månaderna ska partierna i Västra Götalandsregionen bestämma sig för sina ståndpunkter, sen blir det beslut i regionfullmäktige om man ska inleda förhandlingar med Värmland.

Moderaten Johnny Magnusson som är vice ordförande i regionsstyrelsen säger att han är försiktigt positiv, men att en skattenivå som Värmlands inte är intressant.

Och om han är försiktigt positiv, så är folkpartisten Jonas Andersson mer tveksam, åtminstone tills frågan har diskuterats närmare.

– För oss i nuvarande Västra Götalandsregionen så är det naturligtvis bekvämt att fortsätta med det vi har i dagsläget, samtidigt så tycker jag att när det kommer in en seriös förfrågan från Värmland så måste den prövas och vi får diskutera vad som är för- och nackdelar med ett sådant upplägg, säger Jonas Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".