Enklare resa söderut med tåg

Möjligheterna att resa söderut med tåg från Göteborg förbättras. Nystartade Öresundstågtrafik tar upp konkurrensen med SJ:s tidigare ensamrätt bland annat på sträckan Göteborg-Malmö-Köpenhamn.

– Det blir ett mer enhetligt system. Vi tror att allt fler framöver kommer att bo i ett län och jobba i ett annat, säger Leif Blomqvist, ordförande för Västtrafik.

Den nya Öresundstågtrafiken som startar på söndag innebär att sex länstrafikbolag tar över trafiken på Västkustbanan och i Skåne, Blekinge och på Själland. Varje bolag ansvarar för sitt län, men det blir ett gemensamt biljettsystem med en och samma taxa.

Resenärerna kan resa på en biljett eller ett kort i ett mycket större område än tidigare, över läns- och kommungränser och det blir ett fast grundpris för alla resor, oavsett när biljetten köps.

Utökade turer och fler avgångar innebär dels konkurrens för SJ, dels att det blir mer trafik för de befintliga spåren att klara av. Hur kommer det att gå, frågar vi infrastrukturminister Åsa Torstensson, (c).

– Järnvägen är under hårt tryck. Vi behöver naturligtvis förbättra underhåll, byta ut och ha modernare teknik, men också bygga ut mötesplatser på spåren som gör att vi kan utöka kapaciteten med de befintliga spåren, säger Åsa Torstensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".