16 hållplatser försvinner på Grön Express.
kollektivtrafiken

Nya tider får kritik

Var femte hållplats försvinner på Grön Express mellan Ytterby och Mölnlycke via Göteborg när Västtrafik lägger om trafiken. Detta har väckt kritik.

Flest personer drabbas av Grön Express ändringar när Västtrafik gör om linjerna på söndag. 16 hållplatser försvinner på linjen.

– Grön Express har varit krånglig, särskilt i Härryda, säger Tomas Larsson, trafikutvecklare på Västtrafik till Västekot.

– Där har en del bussar gått via Råda säteri och vissa via motorvägen, en skillnad på mellan tre och fyra minuter, vilket har stört många resenärer.

Ändringarna på sträckan gör att man sparar in upp till sju minuter minuter på hela linjen.

Kritiken från Härrydabor har bland annat handlat om att de som går på i Helenedal får färre direktbussar till Göteborg på helgerna nu när Grön Express inte längre går dit.

Till förbättringarna hör däremot att Grön Express kör två extra turer i timmen mellan Mölnlycke och Göteborg under högtrafik.

Buss ersätter tåg

Och från och med söndag byter Västtrafik ut flera av tågturerna mot bussar på sträckan Göteborg-Borås- Ulricehamn

Omläggningen beror bland annat på att SJ förändrar sin fjärrtågsstrafik på Kust-till-kustbanan, något som innebär att tåget inte längre stannar på stationer mellan Göteborg och Borås. Det påverkar en del av Västrafiks regiontåg på sträckan som då istället kommer att ersättas med busslinje 100.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".