Ny Volvo byggs i Torslanda

Volvo Torslandaverken ska nästa år börja bygga en ny, mindre bilmodell. Det avslöjades igår på bilmässan i Detroit i USA

Det är ännu inte offentliggjort vilken modell det blir.

Just nu befinner sig en delegation från näringsdepartementet i USA för att idag träffa höga chefer för Volvos ägare Ford och Saabs ägare GM.

Näringsdepartementet vill veta vad de amerikanska bolagen vill med de svenska biltillverkarna och säkra så att statliga stödpengar inte försvinner till USA.  

Jöran Hägglund är statssekreterare vid näringsdepartementet och han tycker att det är glädjande att Volvo valt att presentera den nya satsningen.

– Det är en viktig signal till svenska medarbetare, svenska konsumenter och andra i branchen som visar att Volvo vill fortsätta att satsa och utveckla i Sverige, säger han.

– Om det innebär fler jobb eller om man kan behålla fler jobb än vad man tidigare sagt, det återstår att se. Men sammantaget är det en mycket positiv signal, fortsätter han.

Den nya Volvon ska byggas i Torslanda, har det varit en förutsättning för regeringens engagemang och stöd?

– Ja, du kan ju vända på det. Vi skulle ju inte gå in och ge stöd till en utveckling av en bil som inte byggs i Torslanda, avslutar Jöran Hägglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".