Kusten vanligaste stället att sprida aska.

Allt fler väljer att sprida askan

De senaste tio åren har andelen som väljer att sprida askan från sina anhöriga på andra ställen än kyrkogårdar fyrdubblats i Västra Götaland.

1998 ansökte 75 personer i länet till länsstyrelsen om att få sprida askan efer en anhörig, förra året var antalet uppe i 300 och just kusten är den vanligaste platsen i Västra Götaland.

Gun spred i höstas askan efter sin man Hans i havet utanför Göteborg.

– Det kändes väldigt bra för han älskade sitt hav och ville bli säkt i havet. Han var sjökapten och hade varit mer på havet än på land så havet var hans liv, säger Gun.

Det var i september förra året som Hans oväntat och plötsligt gick bort och i november förra året åkte Gun tillsammans med den närmsta familjen ut på en båt utanför utanför Göteborg för att följa Hans önskan om att spridas i havet.

– Det var väldigt dåligt väder, regnigt och stormigt. Men precis när vi skulle gå ut så spricker hela himlen upp och det blir ett strålande solsken. Så det var precis som ett liten tecken, berättar Gun.

Och för Gun var det inte ett svårt beslut att ta eftersom Hans tidigare gjort klart hur han ville ha det när han gick bort.

– Det kändes väldigt bra att veta detta så slapp man de funderingarna ihop med allt annat. Det är det sista man har att bestämma över och den viljan ska respekteras tycker jag, säger Gun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".