Genom att samarbeta med Hammarkulleborna själva har Chalmersstudenterna tagit fram ideer om hur till exempel torget kan utvecklas. Foto: Pål Sommelius/Scanpix

Samarbetsprojekt om framtida Hammarkullen

Det är Chalmersstudenter som i samarbete med Hammarkullebor tagit fram förslag på ett framtida Hammarkullen

Flera projekt om hur Hammarkullen skulle kunna se ut är nu redo att visas upp för allmänheten.Men projekten är bara skrivbordsprodukter och lär aldrig bli verklighet.

– Vi är här för att det inte har gjorts så mycket i hammarkullen sedan det byggdes, och det känns som att det finns jättemycket kraft som behöver komma ut någonstans, att det behöver hända någonting, säger Sanna Bergman Svärd som läser till arkitekt.

Genom att samarbeta med Hammarkulleborna själva har de sexton Chalmersstudenterna tagit fram ideer om hur till exempel torget kan utvecklas, var nya bostäder kan byggas och hur cyklandet till och från Hammarkullen kan öka. På måndag och tisdag på Hammarkullens Folkets hus, kan allmänheten titta på vad de kommit fram till och diskutera det med studenterna.

Men projekten lär aldrig bli verklighet, såvida inte Hammarkulleborna driver fram den frågan, det är bara elevarbeten. Men läraren Jenny Stenberg menar att arbetsmetoden är viktig att ta med sig.

– Det är en del av visionen för hållbar utveckling, att öka det medborgerliga deltagandet i planering och design så det måste man också kunna för att bli duktiga arkitekter och planerare i framtiden.

Sanna Bergman Svärd tänker definitivt tänka mer i de här banorna när hon blir arkitekt på riktigt:

– Jag ska försöka arbeta mer med människorna som bor där man jobbar, men det är inte helt självklart idag på alla arkitektkontor att göra det, säger Sanna Bergman Svärd. 

Sanna Bergman Svärd, arkitektstudent på Chalmers, reporter Andrea

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".